Dołączenie: Nie Kwi 06, 2008 11:26 am Posty: 2195
Wyciskanie Leżąc
Wyciskanie Le��c
Nale�y do tr�jboju si�owego jest na drugim miejscu po przysiadach a przed martwym ci�giem. Polega on na wyci�ni�ciu sztangi do wyj�ciowej pozycji czyli do maksymalnie wyprostowanych r�k.
Cenne uwagi: - Podczas boju ty�ek musi by� ca�y czas na �awce. - Stopy musz� stabilnie przylega� do ziemi. - Po wyniesieniu sztangi przez podaj�cego opuszczamy sztang� na klatk� i czekamy na komend� G�RA po czym dopiero mo�emy wyciska�. - Sztang� opuszczamy na g�rn� cz�� klatki. - Nie odbijamy sztangi od klatki. - Ruch musi by� p�ynny i obie r�ce musz� i�� jednakowo. - Im wi�kszy mostek zrobimy tym mniejszy ruch b�dzie i �atwiej b�dzie wycisn��. - Po wykonaniu boju czekamy na komend� STOJAK i dopiero odk�adamy sztang�. - Sztang� obejmujemy ca�� r�ka, nie dozwolony jest tzw. Ma�pi chwyt.
Przyk�adowe filmy z poprawn� technik�.
Przyk�adowe filmiki ze z�� technik�.
�wiczenia pomocnicze w wyciskaniu le��c: - Dociski z r�nych klock�w b�d� desek. - Pompki na por�czach. - Wyciskanie ekscentryczne. - Wyciskanie w w�skim chwycie.
Mi�nie pracuj�ce w wyciskaniu: - Klatki piersiowej - pocz�tek ruchu - Triceps - Ko�c�wka ruchu - Mi�nie naramienne
Za co s�dziowie najcz�ciej pal�: - Za opuszczenie sztangi na brzuch. - jak zawodnik za wcze�nie od�o�y sztang� na stojaki. - Za nie r�wne wyci�niecie. - Za zbyt kr�tkie przytrzymanie sztangi na klatce. - Gdy zawodnik uniesie dup� do g�ry. - Gdy zawodnik oderwie stopy od ziemi.
Pozdrawiam
WRRRR
_________________ Mam cele i dąże do nich!!
Jakie załoźenia masz? Proste walczyć i wygrywać!!
Nie Cze 29, 2008 12:21 am
jedenpies
Dołączenie: Pon Lip 20, 2009 2:24 pm Posty: 409
Wyciskanie LeĹĽÄ…c
Czemu ten post pusty jest?;/ Patryk,napisałbyś jeszcze raz jak najlepiej technicznie podejść by wycisnąć jak najwięcej?
Czw Lut 25, 2010 10:38 am
Patryk
Doradca - trening
Dołączenie: Nie Kwi 06, 2008 11:26 am Posty: 2195
Wyciskanie Leżąc
ok. W najblizszym czxasie napisze.
_________________ Mam cele i dąże do nich!!
Jakie załoźenia masz? Proste walczyć i wygrywać!!
Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum